Névnap

Ma 2022. január 29., szombat, Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.

Fejlesztések a faluban

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Főoldal Apátiról Községünk címere

Községünk címere

Olcsvaapátinak 1312 óta fennálló létezését, mindennapos küzdelmét, munkáját, megélhetését ábrázolja.

A címer pajzs alakú, szélén középlila színű kerettel. A címer felső részében a település neve nagy nyomtatott Times New Roman stílusú vastagított betűvel van felírva, melynek színe megegyezik a pajzs szélén futó csík színével. A felirat alatti égbolt rész halvány kék színű. A felirat alatti címer részben a zölddel jelzett részek a 3 folyó partján lévő erdőt, füzest mutatja. A zöld színben középen lévő két agancs mellett balra a szilva, jobbra, pedig a dió a szatmári régió általános gyümölcsei.

Híres volt mindig a szatmári szilva lekvár, cibere, pálinka, és az ebből előállított ételek kellékeit is biztosították, a dió pedig még ma is büszkesége községünknek. Nagy hagyománya van még településünkön ezeknek a gyümölcs kultúráknak. Ez a rész azt is jelképezi, hogy a szatmári régió legszebb ligetes helye Olcsvaapáti. A címer alsó csücskében lévő zöld szín szintén az erdős, ligetes tájat jelképezi. A címer alsó részében a három hullámzó kék csík a három folyót ábrázolja /Tisza-Szamos-Túr/. A köztük lévő három sárga csík a folyami homokot jelképezi. A címer közepén lévő folyami komp a községből való ki- és bejárást biztosítja ősidők óta. A községben a múltban komp-gyártás is folyt, amihez kellő faanyag helyben rendelkezésre állt. A legalsó kék csíkban úszkáló két ezüst hal található. A három folyó és a környéke rengeteg halat, vadat biztosított az itt élő emberek számára.

Ez a címer azt is jelképezi, hogy az itt élő emberek halászatból, vadászatból, fakitermelésből és fafeldolgozásból éltek családjaikkal.